Betäckning av ditt sto

Vi hälsar friska ston av alla raser varmt välkomna till betäckning 

Fado betäcker ej ston över 165cm.

Att tänka på inför betäckningen

Låt ditt sto varva ner från eventuell hård träning eller tävling. Hon bör vara i gott hull när hon kommer. Ston som har gott hull har större dräktighetsprocent än andra ston.

Anteckna gärna ditt stos brunster och kom gärna med henne strax före eller precis i början av brunsten. Brunstperioden brukar vara i genomsnitt 5-7 dagar. Normalt återkommer den igen efter 15-19 dagar. 

De bästa brunsterna infinner sig oftast i april maj och juni. Kom med ditt sto i god tid. Ifall hon inte blir dräktig på första brunsten är det bra att ha gott om tid.

Har ditt sto haft problem med dräktighet tidigare är det bra om du tar ett bakterieprov på livmodern. Detta prov gör en veterinär och kan endast tas i en brunstperiod. Skulle det visa sig att hon är infekterad så görs en behandling som ofta går ganska snabbt att få bort. Det är bra att göra ett bakterieprov på sitt sto före betäckningssäsongen då man slipper onödiga betäckningar och andra kostnader.

 

Efter betäckning

Ungefär 17 dygn efter ovulationen (ägglossning) kan man med ultraljud se om ditt sto är dräktigt eller ej. Om stoet ej är dräktigt kommer hon i en ny brunst och får då betäckas igen. Om ditt sto är dräktigt är det lämpligt att hon får vila och ta det lugnt fram till 40:de dygnet. Under den här perioden bildas alla organ på fostret. Stoet ska då inte utsättas för stress eller hårt arbete.

Efter 90 dagar är det lämpligt att göra en sista ultraljud på ditt sto. Efter 90 dygn är risken för att stoet ska kasta mycket liten. Skulle detta hända ändå är ni välkomna att betäcka ert sto på nytt till våren och då utan betäckningskostnad för ditt sto.

 

Ponnyavkommor E: Fado IV  U: Vitsippan (Welsh B-ponny sto)

Tussilago f. 2010, Timotej f. 2011 och Tabasco f. 2012